Scape

Spójrz na świat przez zielone okulary

Firma SCAPE pomaga kształtować przestrzeń nas otaczającą. Pomagamy zamienić skwer miejski w miejsce spotkań a teren przydomowy w ogrodowe SPA. Kreować przestrzeń i na świat patrzeć przez zielone okulary.

o firmie

Scape
Projekt zieleni przy budynku usługowo- handlowym w Krotoszynie 2009-11
Teren przy budynku handlowo- usługowym w Krotoszynie charakteryzuje się brakiem widocznych różnic wysokości. Jest to obszar położony w sąsiedztwie ruchliwej ulicy w okolicach parku. Występują na nim drzewa do 16m wysokości oraz młode nasadzenia form piennych głogów jednoszyjkowych. Koncepcja zagospodarowania tego terenu zakłada wykorzystanie ozdobnych traw: rozplenice, kostrzewy, miskanty i inne w połączeniu z roślinami iglastymi oraz liściastymi w barwnych kompozycjach. Na osi widokowej z elewacją frontową występuje istniejąca lipa drobnolistna, której uszkodzono mechanicznie korzenie podczas prac budowlanych. Prace te przyczyniły się również do obniżenia gruntu co jest przyczyną odsłonięcia bryły korzeniowej. Zaproponowano więc wykonanie murka oporowego wysokości 30cm (do50cm) oraz nasadzenia w postaci strzyżonego żywopłotu cisowego oraz tawuły japońskiej. Bliskie sąsiedztwo z budynkiem obok wejścia stanowi spirala z żywotnika zachodniego wraz z brązową turzycą. Południową i zarazem największą częścią opracowania stanowi kompozycja roślinna o układzie nawiązującym do budynku oraz zaprojektowanych układów komunikacyjnych. Jest to założenie w nowoczesnym klimacie z zastosowaniem gatunków odpornych na warunki miejskie. Zaproponowano nawierzchnie żwirowe, połacie z trzęślicy modrej, dywan z jałowca płożącego oraz ciekawą odmianę żywotnika zachodniego „filiformis”. Wzdłuż nawierzchni żwirowej o falowanych liniach zaprojektowano zielone ławki z cisa pośredniego (formowane cisy w formie prostopadłościanów wewnątrz metalowej siatki). Wschodnią część tej kompozycji stanowi połączenie sosny czarnej z kostrzewą siną. Zachodni mur z przęseł betonowych obsadzono irgami płożącymi oraz winobluszczami.

Autorzy:
mgr inż. Zdzisław Walczak
Patryk Radulak
  • Cena realizacji: brak danych
  • Cena projektu: brak danych
  • Data realizacji: 2009-11
galeria realizacji

inne realizacje

TRASA EDUKACYJNO INFORMACYJNA W ZABYTKOWYM PARKU W BAGATELI 2016-02-01
Dokumentację przygotowano od jesieni 2014 do wiosny 2016. Zespół rezydencjonalny w Bagateli powstał w końcu XVIII wieku jako stała siedziba właścicieli Czekanowa, wchodząca w obręb tego majątku...

Teren przydomowy w Wolicy 2015-07-01
Może właśnie taki jest oto sposów na to? Tak właśnie być powinno? Że to co piękne nie musi być wcale duże. Nawet niewielkie przestrzenie potrafią zamienić się w zielone pomeaty...

powrót do spisu